Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


-Mikor beteg?

 A figyelmes gazdi pontosan tudja, mikor van valami baja kedvencének. A beteg állat leggyakoribb tünetei:bágyadtság, szomorúság, kedvetlenség. Hiányzik belőle a megszokott életerő, vitalitás, nehézkesen, lomhán mozog, a gazdit pedig alig-alig üdvözli. Legtöbb esetben a kutyának ilyenkor nincs étvágya, szőrzete fénytelen és borzolt, szeme erősen csipásodik, orra folyik vagy túl száraz és meleg. Esetenként hasmenése van, esetleg hány, tekintete pedig megtört. A beteg kutya sokkal csendesebb, mint általában.

Egyszóval nemcsak a külső testi jelek, hanem a viselkedés változása is arra utal, hogy az állattal valami probléma van. Az ilyen tüneteket nem szabad félvállról venni,  különösen a szokatlan magatartást, mert a betegség komolysága az enyhe lefolyásútól a halálos megbetegedésig bármilyen lehet.

Ebben az esetben haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz. Ha az orvos gyógyszert ír fel, mindenképpen váltsuk ki, és alkalmazzuk azt az állatorvos utasításainak megfelelően. De az is lehet, hogy már nem tud kedvencünkön segítenni, de még ekkor is tartozunk annyival kutyánknak, hogy megadván neki a kellő tiszteletet, megkérjük az orvost, hogy altassa el az állatot. Így a kutya fájdalmai megszűnnek, és nem szenved tovább.